Innovation
Profile

East Netherlands

15/05/2019

(kandidaat-) Europarlementariërs


(Kandidaat-) Europarlementariërs brengen werkbezoek aan Twente

Woensdag 15 mei bezochten VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal en Bart Groothuis, kandidaat-Europarlementariër voor de VVD, Twente op uitnodiging van Anne-Will Lucas, kwartiermaker Kennispark Twente. Tijdens het bezoek in het kader van de komende Europese verkiezingen, zijn Caroline Nagtegaal en Bart Groothuis uitgebreid geïnformeerd over de ontwikkelingen in Twente op het gebied van innovatie en ondernemerschap.

Pamflet Th!nk East Netherlands aangeboden

Nagtegaal en Groothuis namen het eerste exemplaar in ontvangst van het pamflet ‘Th!nk East Netherlands’ waarmee de schijnwerpers worden gericht op de innovatieve kracht van Oost-Nederland: slimme, duurzame maakindustrie en innovaties op het vlak van gezondheid en zorg. Oost-Nederland biedt excellentie en expertise op deze thema’s en wil een proeftuin zijn in Europa voor nieuwe innovaties. Doelstelling is om het Oost-Nederlandse MKB, maar ook de hogescholen, universiteiten en overheden meer te laten profiteren van de Europese subsidies voor innovatie. Vanaf 2021 is er een omvangrijk subsidieprogramma ‘Horizon Europe’ voorzien, waar de partners in het Innovatieprofiel intensief gebruik van willen maken.
De (kandidaat-)Europarlementariërs kregen het pamflet aangereikt uit handen van UT-bestuursvoorzitter Victor van der Chijs en Jeroen Diepemaat, wethouder gemeente Enschede, die het Europees Parlement opriepen om in de nieuwe mandaatperiode te blijven investeren in de innovatiekracht van regio’s als Twente.

Twentse innovaties

Nagtegaal en Groothuis bezochten een van de UT spin-off-bedrijven die met Europese subsidie worden ondersteund. 4Silence ontving in april subsidie uit het Horizon 2020 programma, het Europese financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie. 4Silence ontwikkelt een innovatief concept gebaseerd op het afbuigen van geluid voor het verminderen van verkeerslawaai. Ook namen de (kandidaat-)Europarlementariërs een kijkje bij het MESA+ instituut voor nanotechnologie. Beiden toonden zich onder de indruk van de werkwijze en de resultaten van het Nanolab.

Rondetafelgesprek met Twentse ondernemers

Het werkbezoek werd afgesloten met een rondetafelgesprek met Twentse ondernemers over de kansen en belemmeringen bij het ondernemen in Europa. “Veel startups en scale-ups uit Twente werken aan internationale innovaties en leveren hiermee een bijdrage aan de maatschappelijke uitdagingen. Het midden en kleinbedrijf is innovatief en vormt de ruggengraat van de Europese economie. Het is waardevol dat vandaag ondernemers in gesprek waren met de (kandidaat-) Europarlementariërs over hun ervaringen met Europese innovatiefondsen. Verder spraken ze over de impact van diverse technologische ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie. ” aldus Anne-Will Lucas.
De ondernemers gaven een aantal boodschappen mee: blijf streven naar verbetering van de Europese interne markt, maak werk van een Europese markt voor patenten en licenties en steek meer Europees geld in de doorontwikkeling van het hightech MKB.

Nagtegaal en Groothuis lieten na afloop weten geïnspireerd te zijn door de Twentse aanpak. Nagtegaal: “Deze aanpak verdient de waardering en steun vanuit Europa. Ik heb vandaag een mooi boodschappenlijstje meegekregen waarmee ik na de verkiezingen aan de slag kan!”Regio Twente is het samenwerkingsverband van de 14 Twentse gemeenten: Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden.