logo
Hero image

Europese halfgeleiderregio's willen samenwerking verder uitbreiden

10

juni

Eerste jaarlijkse bijeenkomst van de European Semiconductor Regions Alliance in de Saksische hoofdstad

De Europese halfgeleiderregio's willen hun samenwerking verder uitbreiden. Dit werd bevestigd door de topvertegenwoordigers van de European Semiconductor Regions Alliance (ESRA) tijdens de eerste jaarlijkse bijeenkomst van de alliantie op woensdag 29 mei 2024 in Dresden.

PHIX.jpg

De alliantie, die nu 31 regio's omvat, werd in september 2023 in Brussel opgericht op initiatief van de Vrijstaat Saksen. Tijdens de bijeenkomst in Dresden op uitnodiging van de Vrijstaat werd een gemeenschappelijk standpunt aangenomen. Tegelijkertijd is de regio Norte (Portugal) het 31e lid van de alliantie geworden.

Michael Kretschmer, minister-president van de Vrijstaat Saksen en voorzitter van ESRA: "De oprichting van ESRA was absoluut juist. Op deze manier creëren we zichtbaarheid en een competent aanspreekpunt voor de Europese Commissie en voor nationale overheden. Samen kunnen we het verschil maken. Het feit dat zoveel regio's hier samen staan, is een sterk signaal en toont de grote belangstelling voor een nog intensievere transregionale samenwerking op het gebied van de Europese micro-elektronica. ESRA zal een belangrijke bijdrage leveren om ervoor te zorgen dat Europa de komende jaren concurrerend is en blijft in deze belangrijke industrie. Dit zal niet alleen de technologische soevereiniteit van Europa versterken, maar ook nieuwe banen en economische groei in de regio's bevorderen."

Alberto Cirio, voorzitter van de regio Piemonte (Italië) en medevoorzitter van ESRA: "Toetreding tot de European Semiconductor Regions Alliance is een strategische stap voor de regio Piemonte, aangezien het bundelen van onze stemmen onze invloed in het halfgeleiderlandschap versterkt. Met toonaangevende bedrijven en een wetenschappelijk onderzoekssysteem van wereldklasse is Piemonte goed gepositioneerd om te profiteren van de kansen die de Chips Act biedt. Samenwerking versterkt onze regionale specialisaties, stimuleert investeringen en komt uiteindelijk Europa als geheel ten goede. Het is voor mij een eer om medevoorzitter te zijn van dit initiatief. Terwijl we ons voorbereiden om het voorzitterschap van de Alliantie in het najaar van 2024 over te nemen, zal ik werken aan het promoten van de thema's van ESRA in andere Italiaanse regio's om ervoor te zorgen dat we allemaal samenwerken aan een welvarende en veilige toekomst."

In het standpuntdocument wordt de nadruk gelegd op de noodzaak om de Europese halfgeleiderindustrie op lange termijn te ondersteunen, onderzoek en ontwikkeling te versterken en goede en adequate randvoorwaarden te creëren in de hele waardeketen. Daarnaast bevestigen de ondertekenaars hun voornemen om nog nauwer samen te werken, met name op het gebied van beroepsonderwijs en -opleiding, om het tekort aan geschoolde arbeidskrachten doeltreffend te kunnen aanpakken.

Naast premier Michael Kretschmer namen ook minister van Regionale Ontwikkeling Thomas Schmidt en staatssecretaris van Economische Zaken Thomas Kralinski deel aan de eerste jaarlijkse bijeenkomst in Dresden. In totaal reisden ongeveer 100 deelnemers uit de aangesloten regio's naar de eerste grote "familiereünie".

ESRA is een werkplatform van de regio's met de Europese Commissie en het Europees Parlement om de kernbelangen van de halfgeleiderindustrie te bundelen en op politiek niveau te verwoorden. Het heeft tot doel een actieve bijdrage te leveren aan de versterking van Europa als halfgeleiderlocatie in de wereldwijde concurrentie en het concurrentievermogen van de halfgeleiderindustrie in de regio's van de Europese lidstaten en de hele Europese Unie te bevorderen.

De alliantie zet zich in voor het bereiken van de doelstelling van de Europese Commissie om het wereldwijde marktaandeel van Europa in de productie van halfgeleiders te verdubbelen tot 20 procent. De regio's waarin de hightech ecosystemen zich bevinden, leveren hier een doorslaggevende bijdrage aan: zij zorgen voor de juiste randvoorwaarden door te zorgen voor de nodige complexe infrastructuur en onderzoekslandschap, zonder welke halfgeleiderproductie niet mogelijk zou zijn.

Saksen was al in het voorjaar van 2023 begonnen met de oprichting van ESRA. De Vrijstaat Beieren is de initiatiefnemer van het eerste jaar, ondersteund door de co-voorzitterschapsregio Piemonte (Italië). ESRA verbindt nu de volgende regio's: Baden-Württemberg, Beieren, Hamburg, Hessen, Nedersaksen, Saksen, Saksen-Anhalt, Saarland, Sleeswijk-Holstein en Thüringen in Duitsland, Andalusië, Baskenland, Catalonië, Madrid en Valencia in Spanje, Flevoland, Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel in Nederland, Karinthië en Stiermarken in Oostenrijk, de regio Centro en de regio Norte in Portugal, Vlaanderen in België, Auvergne-Rhône-Alpes in Frankrijk, Piemonte in Italië, Tampere en Helsinki in Finland, Zuid-Moravië in Tsjechië, Skåne in Zweden, Wales in het Verenigd Koninkrijk en de Republiek Ierland.

Achtergrondinformatie over de ontwikkeling van ESRA

Tegen de achtergrond van de ontoereikende veerkracht van Europa op het gebied van halfgeleiders en de grote afhankelijkheid van de invoer van halfgeleiders, heeft de Europese Commissie begin 2022 een uitgebreid pakket maatregelen voorgesteld om het ecosysteem van halfgeleiders in de EU te versterken: de Europese chipverordening (ERK). Het doel van de Commissie is om het marktaandeel van Europa in de wereldwijde chipproductie te vergroten van momenteel slechts 10 procent tot 20 procent in 2030. Om dit te bereiken, wil de Commissie publieke en private investeringen tot 43 miljard euro mobiliseren.

De ERK begint al effect te sorteren voordat zij in september 2023 in werking treedt, geflankeerd door het programma Important Project of Common European Interest II Microelectronics (ICPEI II ME). Zo tillen de nieuwbouw van de "Smart Power Fab" van Infineon Technologies met een investeringsvolume van 5 miljard euro en de bouw van de eerste fabriek van de Taiwanese halfgeleiderfabrikant TSMC in een joint venture met Bosch, NXP en Infineon met een investeringsvolume van 10,5 miljard euro het hightech-ecosysteem in Beieren naar een nieuw niveau. Andere grote halfgeleiderproducenten in Saksen breiden hun capaciteit uit, waaronder Bosch, Globalfoundries en X-Fab. Het hele ecosysteem bestaande uit leveranciers-, service- en onderhoudsbedrijven zal mee groeien. De huidige investeringen in de Vrijstaat sinds de aankondiging van de ERK bedragen dus al een bedrag van dubbele cijfers miljarden.