logo
Hero image

Krachten bundelen om regionaal mkb te ondersteunen bij digitalisering

13

oktober

De vier European Digital Innovation Hubs (EDIHs) van Baden-Württemberg, Catalonië, Oost-Nederland en Vlaanderen gaan samen aan de slag om de dienstverlening aan het mkb in hun regio’s te versterken. Op woensdag 11 oktober hebben de 4 hub managers hiervoor een overeenkomst samenwerking ondertekend in Brussel tijdens de 21ste Europese Week van Regio’s en Steden (EWRC). 

Met de officiële start van de samenwerking hebben de EDIHs afgesproken om gezamenlijk op te trekken. Ze zullen dienstverlening bundelen waar mogelijk, activiteiten en evenementen organiseren ter ondersteuning van de digitale transformatie in het mkb en tegelijkertijd hun ondersteunende ecosysteem in de vier regio’s versterken. 

De EDIHs fungeren als regionale one-stop-shop voor het mkb op het gebied van digitalisering. Ze ondersteunen bedrijven in heel Europa bij het vergroten van de acceptatie, toepassing en implementatie van digitale technologieën in hun producten, diensten, dagelijkse werkzaamheden en processen om hun bedrijf te verbeteren en hun positie in de Europese waardeketens te versterken. 


EDIH BOOST Robotics EASTNL is gespecialiseerd in digitalisering en robotisering in de sectoren Manufacturing, Medtech en Agrifood. EDIH AICS uit Baden-Württemberg beschikt over AI labs en expertise op het gebied van cybersecurity. DIH4CAT uit Catalonië heeft daarnaast ook nog een focus op addiditive en advanced manufacturing. Ook Vlaanderen is gespecialiseerd in digitalisering in de maakindustrie. De EDIHs zijn onderdeel van het Europese programma Digital Europe. 
De hubs willen gelijk aan de slag met het uitwisselen van best practices op het gebied van hubmanagement, zoals het gebruik van innovatiemakelaars in Oost-Nederland. Bedrijven worden geadviseerd en begeleid door innovatiemakelaars van onder andere Kennispoort Regio Zwolle, RCT Gelderland en Novel-T. “Dit model is een inspiratie voor ons in Vlaanderen. Wij gebruiken een soortgelijk concept met ambassadeurs. Met de kennis over de Oost-Nederlandse aanpak, kunnen we onze ambassadeurs nog beter inzetten om de ondernemers te bereiken”, aldus Ger van den Kerkhof. 


De Catalaanse EDIH was de allereerste EDIH die goedkeuring kreeg van de Europese Commissie. Hub Manager Sandra Perez: “Wij zijn nu ruim een jaar operationeel en hebben reeds 2000 projecten met bedrijven ondersteund. We hopen met deze samenwerking de capaciteit van dienstverlening uit te breiden. Bedrijven kunnen zo ook in andere regio’s terecht voor specialistische kennis en kunde.”
Ook wordt er gekeken naar kansen die digitalisering biedt voor grondstoffen- en afvalreductie. “Wij werken in Baden-Württemberg daarom met klimaatcoaches, om circulair ondernemen te stimuleren. Dit concept willen we graag exporten naar ander EDIHs. Zo voegen we met deze samenwerking ook iets toe aan het Europese EDIH netwerk.”, stelt Iuliana Nichersu. 


Uiteindelijk gaat het om de impact bij de ondernemer. Robin Burghard, hubmanager van EDIH BOOST Robotics EastNL: “Met deze samenwerking bouwen we verder aan ons Europese netwerk en daar profiteren straks de bedrijven van. De Duitse, Belgische en Spaanse markten zijn belangrijk voor onze doelgroep en we laten ze hier graag beter mee kennismaken. Zo zijn we van plan inspiratie- en studiebezoeken over en weer te organiseren.” 


De start van de samenwerking werd feestelijk gevierd met een diner, waarbij ook burgemeester Offinga en wethouders Te Rietstap en Ten Cate van de gemeente Hardenberg aanwezig waren. In het Oost-Nederlandse Hardenberg hebben al zo’n 15 bedrijven van IQ BLVD een Smart Industry Assesment gedaan. De uitslag van de scan heeft geresulteerd in een bedrijfsspecifiek advies om met digitalisering in het bedrijf aan de slag te gaan, waarbij ze gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld trainingen en workshops aangeboden door de EDIH. Ook vertegenwoordigers en leden van VNO-NCW, de directeur van het Robotics instituut van Universiteit Twente dhr. Bante en de talentmanager van Catalaanse ontwikkelingsmaatschappij ACCIO dhr. Xavier Vilalta namen deel. De samenwerking is tot stand gebracht door Oost NL, verantwoordelijk voor de internationale relaties van de EDIH. 
 

Wilt u meer informatie?
Neem contact op met een van de EDIH’s:
 

Baden-Wurttemberg : Iuliana Nichersu, EDIH AICS
EDIH-AICS | European Digital Innovation Hubs Network (europa.eu)
 

Catalonia: Sandra Perez, EDIH DIH4CAT         
Home - DIH4CAT, el Digital Innovation Hub de Catalunya

Flanders: Ger van den Kerkhof, EDIH Digitalis
DIGITALIS EDIH – European Digital Innovation Hub for Digital Manufacturing Support

East Netherlands: Robin Burghard, EDIH BOOST Robotics East Netherlands

EDIH BOOST Robotics East Netherlands | BOOST (boostsmartindustry.nl)