logo

RegioGreenTex (RGT)

Het Europese onderzoeks- en samenwerkingsproject RegioGreenTex (RGT) ondersteunt mkb-bedrijven die aan concrete circulaire oplossingen voor de textielketen werken, en heeft als uitgangspunt het textielafval om te zetten in een waardevolle grondstof.

Het project gaat een bijdrage leveren aan de groei van banen in een meer duurzame textielsector in de EU. Ook heeft RegioGreenTex als doel om de textielwaardeketen concurrerender en veerkrachtiger te maken. Het draagt daarmee bij aan de Green Deal-doelstellingen van de EU om de CO2-voetafdruk en het energie- en waterverbruik te verminderen.

Coloured yarns (1).jpg

De Europese textielbrancheorganisatie Euratex is leadpartner van RGT en brengt 43 partners uit 11 Europese regio’s samen. 26 partners zijn mkb-bedrijven die innovatieve oplossingen zoeken om een circulaire textiel waardecirkel te realiseren. De mkb’ers richten zich daarbij op verschillende onderdelen van de waardeketen zoals sorteren, recycling van ondraagbare kleding tot herbruikbare vezels, verwijdering van verontreinigingen en verwerking van gerecycleerde vezels tot nieuwe textielmaterialen. Zo bieden ze concrete oplossingen voor knelpunten in de waardeketen en benutten ze ook marktkansen.

Toekomstplannen RegioGreenTex

De concrete doelstellingen van RGT zijn;

1. In kaart brengen van de behoeften en mogelijkheden in de textielbranche, voor de implementatie van een circulaire economie in Europese regio's en clusters, rekening houdend met hun verschillende economische ontwikkelingsniveaus.

2. Het opzetten van een dynamisch recycling textiel-ecosysteem op Europees niveau door vraag en aanbod samen te brengen op een gedeeld digitaal platform.

3. Ondersteuning bieden aan projecten van mkb-bedrijven om de creatie, ontwikkeling en het gebruik van nieuwe textielmaterialen met een verhoogd gehalte aan gerecyclede inhoud te versnellen door het delen van technologieën en methodologieën.

4. Vijf regionale textielrecycling hubs oprichten.

Welke partners zijn betrokken?

RegioGreenTex bevordert de samenwerking op het gebied van onderzoek en ontwikkeling tussen 43 partners uit de belangrijkste maatschappelijke sectoren voor de textielindustrie; industrie, overheid, onderzoeksinstellingen en NGO’s. De partners komen uit de volgende 11 regio’s in 8 Europese landen:

> Vlaanderen (BE)
> Oost-Nederland (NL)
> Hauts-de-France & Auvergne-Rhône-Alpes (FR)
> Piemonte & Toscane (IT)
> Noord-Portugal (PT)
> Noord-Oost Roemenië (RO)
> Catalonië & Valencia (ES)
> Västra Götaland (SE)

Vanuit Oost-Nederland zijn de volgende partners bij het project betrokken; Oost NL, het Regionaal Textielsorteercentrum Twente (een samenwerkingsverband van 2e handswinkels Het Goed en De Beurs), SaXcell (chemische recycling) en Wageningen Research.

RGT is een I3-project. Het doel van het Europese I3-programma is om Europese innovatie-ecosystemen te verbinden, zodat zij elkaar kunnen versterken en zo de innovatie in Europa kunnen bevorderen.

Looptijd
2023-2025

RegioGreenTex 3plaatjes web.jpg

Leadpartner

Euratex is de leadpartner. Euratex is de Europese Confederatie voor Kleding en Textiel, die de belangen van de Europese textiel- en kledingindustrie vertegenwoordigt. Oost NL is workpackage leader en neemt als zodanig leiding in het creëren van regionale textiel recycling ecosystemen die als voorbeeld moeten gaan dienen voor andere regio's.

Partners

RegioGreenTex.png

Contact

Sylvia Snoeren
projectmanager Circular
06 - 34 63 20 81
sylvia.snoeren@oostnl.nl

Christiaan Bolck
business development manager Circular
06 34 63 20 77
christiaan.bolck@oostnl.nl