logo

Two4C

Het thema circulaire economie heeft hoge prioriteit op de politieke agenda van Europa.

Met de Europese Green Deal streven alle lidstaten naar het tot stand brengen van een CO2-neutrale, milieuvriendelijke, niet-vervuilende en volledig circulaire economie. Ook in Interreg VI hebben zich projectpartners gemeld die hier een bijdrage aan willen leveren, omdat deze uitdaging aan beide kanten van de grens een grote rol speelt in het bedrijfsleven. De Handwerkskammer Münster, Landkreis Grafschaft Bentheim, Oost NL, Stichting Kiemt, Saxion en verschillende Nederlandse en Duitse mkb-bedrijven gaan samenwerken om het omschakelingsproces naar een circulaire economie aan te moedigen in het Nederlands-Duitse grensgebied en het bedrijfsleven hierbij te ondersteunen.

christian-lue-mJmYluOzx6g-unsplash_Two4C.jpg

Omschakeling naar circulair

Met verschillende projectmaatregelen wordt de ontwikkeling naar nieuwe circulaire processen en bedrijfsmodellen in het mkb gestimuleerd. De projectpartners verwachten om in totaal 500 bedrijven in het grensgebied te bereiken tijdens de projectlooptijd met een Quick Scan en hen daarmee het belang te laten inzien van de omschakeling naar een circulaire economie. Met deze Quick Scan kunnen bedrijven uit de sectoren hout, elektro, kunststofverwerking, metaal en machinebouw en de bouw- en afbouwssector nagaan waar zij op dat moment staan met betrekking tot de circulaire economie en waar verbeteringen mogelijk zijn.

Vul hier de Quick Scan in

Vervolgens kunnen zij gekoppeld worden aan een kennisinstelling, chain-supply-partner of andere soortgelijke bedrijven en met hen een partnerschap aangaan. In dit partnerschap worden eigen projecten opgestart die o.a. te maken hebben met het efficiënt gebruiken van resources, het materiaalgebruik omschakelen naar een circulaire aanpak en het zoveel mogelijk verminderen van afval. In trainingen maken bedrijven kennis met circulaire vormgevingsprincipes en bedrijfsmodellen. Bovendien kunnen zij dit direct vertalen naar concrete plannen voor hun eigen producten en diensten.

Tutorials

Ook worden tutorials ter beschikking gesteld voor mkb over verschillende actuele thema’s. Via deze tutorials kunnen bedrijven aanvullende waardevolle inzichten verwerven, die hen in staat stellen om meer circulair te worden. Mogelijke thema’s voor deze tutorials zijn o.a. financiering, wetten en voorschriften, circulaire business modellen, circulaire innovaties of grensoverschrijdende samenwerking.

230427 Logo_transp_CMYK_Two4C.jpg

Financiering:

De Interreg-financiering van Two4C is afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Met de goedkeuring van bovengenoemde projecten vloeit er 1.588.589,23 € uit dit fonds naar de Duits-Nederlandse samenwerking. Daarnaast leveren de Interreg-partners een cofinancieringsbijdrage van € 680.823,99. Dit zijn Duitse en Nederlandse ministeries en provincies, waaronder het Ministerie Economische Zaken en Klimaat en de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland, Drenthe, Friesland en Groningen aan Nederlandse zijde en, aan Duitse zijde, het Nedersaksische Ministerie voor Federale en Europese Zaken en het NRW Ministerie voor Economische Zaken, Industrie, Klimaat en Energie.

Looptijd
2023-2027

Leadpartner

HWK - Handwerkskammer Münster

Partners

Two4C.png

Contact

Erik Plaggenmarsch
projectmanager Energy
+31 (06) 187 378 05
erik.plaggenmarsch@oostnl.nl

Martijn Kerssen
projectmanager Energy
+31 (0)6 108 069 76
martijn.kerssen@oostnl.nl